Blog Listesine Geri Dön

Kış tatilinin en ışıltısı: Noel Pazarları

Noel zamanı bir Avrupa ülkesine gitmişseniz, Noel pazarlarına da denk gelmişsinizdir. Peri masallarından çıkmışçasına ışıl ışıl, neşeli olan Noel pazarları, Avrupa kültüründe büyük bir öneme sahip. Bu nedenle UNESCO tarafından da kültür mirası olarak kabul ediliyorlar ve her yıl büyük bir özenle hazırlanıyorlar.
Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin yüzlerce yıldır devam ettirdiği bu masalsı pazarlar, Avrupa’nın Noel kültürünün vazgeçilmezlerinden biri.  Kış turizminin de en sevilen uğrak noktalarından olan Noel pazarlarının önde gelenlerini, sizler için yazdık.
Mutlu Noeller!

ALSAS BÖLGESİ NOEL PAZARLARI
Basel Noel Pazarı (Münsterplatz ve Barfüsserplatz)
Havada sıcak şarap kokusu, Ren nehrinin ışıltısı, gülümseyerek alışveriş yapan insanlar… Evet, Basel şehrinin 2021 yılında Avrupa’nın en iyi Noel pazarı seçilmiş olan “Münsterplatz”dayız.
İsviçre’nin Fransa sınırında yer alan şehri Basel, ülkenin en büyük Noel pazarına da ev sahipliği yapıyor. Şehrin tarihi kısmındaki iki merkez olan Münsterplatz ve Barfüsserplatz’da kurulan Basel Noel Pazarı, 180 tezgah sahibi ile ülkenin en büyük Noel Pazarları olarak biliniyor. 24 Kasım – 23 Aralık tarihleri arasında açık olan pazarı, her yıl 1 milyondan fazla kişi ziyaret ediyor.
Basel Noel pazarında, Noel hediyeleri ve süsleri için harika seçenekler sunan birçok tezgâh var. Birbirinden lezzetli yiyecekler de pazarın en önemli özelliklerinden biri: waffle, zencefilli ekmek ve sıcak şarap, ızgara sosis ve elbette İsviçre çikolatası, Basel Noel pazarlarında tadabileceğiniz lezzetlerden sadece birkaçı.

Münsterplatz
Basel Noel pazarının iki merkezinden biri olan Münsterplatz, Ren kıyısının kenarında yer alıyor. Almanca “Katedral Meydanı” anlamına gelen Münsterplatz, adından da anlaşılacağı üzere Basel Katedrali’nin yanı başında yer alıyor. Gotik tarzın en dikkat çekici eserlerinden biri olan Basel Katedrali’nin önüne her yıl, görkemli bir Noel ağacı kuruluyor ve Katedral Meydanı, her yıl çocukların çok sevdiği Büyülü Noel Ormanı'na ev sahipliği yapıyor.
Noel ormanı, mum ve süs eşyalarının yaratılması ve süslenmesinden bisküvi ve zencefilli kurabiye pişirmeye kadar, çocukların katılabileceği pek çok aktivite sunuyor.

Barfüsserplatz
Basel Noel pazarının bir diğer merkezi olan Barfüsserplatz, Münsterplatz’a 15 dakika yürüme mesafesinde kuruluyor. Basel halkı tarafından “Barfi” olarak da adlandırılan Barfüsserplatz, bugün Basel Tarihi Müzesi olan eski Fransisken Kilisesi (Barfüsserkirche)’nin yanında yer alıyor. Basel Noel Pazarı’nın 180 tezgahından 140 tanesi, Barfüsserplatz’da kuruluyor. Pek çok hediyelik eşya, yiyecek seçeneğini, Barfüsserplatz’da bulmanız mümkün.

Colmar Noel Pazarı
Noel pazarı deyince akla gelen ilk şehirlerden biri,  Fransa’nın Alsas bölgesinde yer alan Colmar kuşkusuz. Şehrin tarihi merkezinde yer alan tam 6 Noel pazarı, keyifli keşifler yapabileceğiniz, sıcacık ve davetkar bir atmosfer yayıyor. Her biri kendine özgü bir temaya sahip olan Colmar pazarları, sizi Noel'in büyüsüyle sarmayı garanti ediyor.
24 Kasım’dan 29 Aralık’a kadar açık olan Colmar Noel pazarları şunlar:
Dominik Kilisesi Noel Pazarı (Place des Dominicains) – Süslemeler, Noel ağaçları ve bayram yemekleri sunan 60 Noel tezgahına sahip.
Gurme Noel Pazarı (Place de la Cathédrale): 9 tezgah, 9 şef… Alsas bölgesi lezzetlerine odaklanan Gurme Noel Pazarı’nda, Kuzey Fransa’nın eşsiz mutfağından lezzetler tatmanız mümkün.
Geleneksel Noel Pazarı (Place Jeanne d'Arc):  Şarküteri, şarap, brendi, Noel kekleri, zencefilli kurabiye… Geleneksel Noel lezzetlerini tatmak isteyenlerin vazgeçilmez durak yerlerinden biri.
Schwendi Çeşmesi Noel Pazarı (Place de l'Ancienne Douane) Schwendi çeşmesini çevreleyen ve nehir boyunca uzanan 50 kulübe, Noel süslerinden hediyelik eşyalara kadar pek çok seçenek sunuyor.
Çocukların Noel Pazarı (La Petite Venise) Colmar Noel pazarının bu bölümünde, çocuklar için el yapımı oyuncaklar bulabilir, Noel Baba’yı ziyaret edebilirsiniz.
El Sanatları Pazarı (Koïfhus): Seramikçiler, çömlekçiler, camcılar, marangozlar, ahşap oymacılar, şapkacılar, kuyumcular… El sanatının en güzel örneklerini, bu pazarda bulmanız mümkün.

Obernai Noel Pazarı
Alsas bölgesinin bir diğer önemli Noel pazarı durağı olan Obernai, gurme lezzetler arayanlar için adeta bir cennet! Belfry önünde bulunan kırk tezgâh, damak çatlatan Fransız mutfağı lezzetlerini, masalsı bir ortamda deneyimlemenizi sağlıyor. Baharatlı ekmekten, kaz ciğerine, Noel birasından sıcak şaraba kadar birbirinden leziz seçenekler, bizzat üreticileri tarafından bu pazarda sunuyor.

Strasbourg Noel Pazarı
Ve karşınızda, Fransa'nın en eski Noel pazarı! Strasbourg Noel Pazarı’nın tarihi, 1570 yılına kadar uzanıyor. Noel pazarı şehrin kültüründe öyle önemli bir yere sahip ki, yerlileri Strasbourg’u 'Noel'in Başkenti' olarak adlandırıyor.
Gerçekten de Strasbourg, Noel ruhunu en iyi hissedebileceğiniz şehirlerden biri! Noel pazarı süresince, tüm şehir Noel ışıklarıyla bezeniyor. 21 Kasım'dan 23 Aralık’a kadar açık olacak olan Strasbourg Noel pazarı ise, şehrin tüm merkezine yayılan yüzlerce tezgâhtan oluşuyor. Fransa’nın sokak lezzetlerini sıcak şarap eşliğinde tadabileceğiniz Strasbourg Noel pazarı, Noel hediyeleri ve diğer Noel ihtiyaçlarınız için pek çok seçenek sunuyor.


Etiketler

noel     tatil
REZERVASYON TALEBİ
905495424245